Kjøpsguide for Daycruiser: tingene du bør vurdere

HVILKE BEHOV ER OFTE MED NÅR DU VURDERER DAYCRUISER?

Enten du har små barn, voksne barn eller kun er på utkikk etter båt til 2 personer er daycruiseren et godt alternativ hvis du ønsker å legge til rette for tur. Dette gjelder spesielt når du ønsker mulighet for overnatting i båten. Et daycruiser-design er som oftest fokusert på å skape en lun og god cockpit, samtidig som det legges vekt på en komfortabel kabin og gode, praktiske løsninger. Et behov mange på utkikk etter slike båter har, er behovet for høyt fribord og sikkerhet, spesielt hvis du reiser med små barn. Med større daycruisere er det enklere å benytte båten til overnattingsturer eller weekend-turer, men mange ser også etter daycruiseren for å ha et lunt og varmt område hvor barna kan trekke seg tilbake når sommerluften blir kjøligere (for eksempel på kveldstid). Derfor er også daycruisere populære som dagsturbåter og daycruisere ned mot 6 meter fungerer perfekt til formålet. Daycruiseren fungerer godt for deg som trenger en allrounder

 

DAGSTURER VS. WEEKENDTURER/UKESTURER: BRUKSOMRÅDER FOR BÅTEN

Et populært bruksområde for daycruiseren er på dagsturer og ofte i beskyttet farvann på innsiden av øyer og skjær. Her fungerer ofte daycruisere fra 6 meters (20 fots) lengde godt.  Ønsker du å dra på lengre turer som weekend-tur kan det større daycruisere (over 7 meter) være et passende valg. Hovedsakelig er grunnen til dette at du får større plass, flere stuerom, bedre plass i cockpit (som oftest) og ikke minst roligere gange i røffere sjø (lengre turer krever ofte at du går i ubeskyttet farvann til tider). Et godt tips er å teste ut kabinen, de forskjellige daycruiserne vil ha ulik design, utforming og plass når det gjelder kabin. Dette er mye basert på plasseringen av vindskjermen og utnyttelsen av skrogbredden.

 

BRUKSMØNSTER: HVOR MANGE ER DERE TYPISK PÅ TUR, OG HVORDAN BRUKES BÅTEN?

Hvem er du som regel på tur med og hvor mange er dere vanligvis i båten? Hvem pleier du å dra på tur med? Oppdrift, vektbelastning og godkjent antall personer du kan ha med i båten er viktige faktorer å gjøre seg kjent med, og den tiltenkte bruken du har setter krav til båten du leter etter. Et lurt sted å starte når du ser etter båt er spesifikasjonene for hvor mange personer som er tillatt i båten til enhver tid og hva som er godkjent maksimum last. Noen daycruisere har noe høyere oppdrift og en akter som er designet for å tåle vekt bak (da sofaen på akterdekket ofte er en naturlig sone å oppholde seg på). Informasjon om vekt og begrensninger finner du på CE-merkingen i båten (den lille metallplaten du finner i cockpit eller i akter) og er lurt å finne ut av i forkant av et båtkjøp. Akterut ligger også båtens selvlensingssuttak, her har båtene mulighet for å slippe ut vann som kommer inn i båten.  Her har du i mange båter mulighet for å stenge disse ved økt belastning og vekt på akterdekket (for eksempel ved mange personer som bader fra badeplattformene samtidig).  Tips: se etter maks antall passasjerer i båtens papirer og se om båten du ønsker møter dine behov. Og husk å alltid ha selv-lensingen åpen når du legger fra deg båten ved brygga igjen.

 

 AVSTANDER: OVER HVOR STORT GEOGRAFISK OMRÅDE PLANLEGGER DU Å BRUKE BÅTEN?

Størrelsen på båten du ser på vil påvirke båtens evne til røffere sjøforhold, ofte som en konsekvens av båtens lengde. Lengre båter tar flere bølger av gangen og kan gjøre turen mer behagelig for passasjerene, gitt at du skal ut i mer åpent farvann. Derfor er det nyttig å tenke over hva slags bruk og turer du ønsker å bruke båten til. Skal den stort sett gå på innsiden av holmer og skjær, eller brukes i nærområdet er en praktisk 6-meters-båt et godt valg. Høy fleksibilitet med tanke på plass i marinaer og god evne til å ta sjøen typisk for slikt farvann gir deg praktisk båthold. Skal du allikevel bruke båten mer aktivt og over lengre distanser (mer uavhengig av værforhold) kan lengre båter (7 meter og over, dvs.23 fot og oppover) være gode alternativer for deg.

 

SKROGDESIGN, FUNKSJON OG UTFORMING AV DEKKET PÅ DAYCRUISEREN

Daycruiserens design og skrogfunksjon avhenger av produsentens fokus på enten sportslige eller komfortable kjøreegenskaper. Mange daycruisere er brede med god plass, men med litt lavere skrogvinkel. Her kan det være nyttig å studere båtens spesifikasjoner som bredde, fribord og planfart, dette er definitivt elementer du kommer til å merke når du bruker båten.

De praktiske løsningene båten leverer er også elementer du bør ta en nærmere titt på før du bestemmer deg for kjøp. Blant dette kan vi nevne:

  • Åpninger til stuerom: hvordan åpnes disse og hvordan er stueplassen?
  • Puteløsninger: er putene enkle å få på plass, har de gjennomtenkte løsninger for passering til akterdekk?
  • Aktersofa – hvordan er denne utformet og hvordan passer det med dine behov?
    • Mange elsker U-sofaen, hvor det er god plass til mange
    • Sjekk ut det medfølgende bordet – hvor stort er dette og er størrelsen passe til dere?
    • Mange båter har medfølgende ekstra pute til solseng på akterdekket (sammen med sofaen) og på flere modeller er tjener bordet også som underlag for solsengen. Test ut og se om løsningen tiltaler deg.
  • Vindskjerming: test fører og passasjerstolene, og finn ut om vindskjermingen er god nok for din høyde
  • Badeplattformer: er båten utstyrt med solide badeplattformer? Dette blir ofte barnas favorittsted, og det kan være greit å sjekke hvordan størrelsen og utformingen av disse er. Dette gjelder spesielt i størrelsessegmentet 6 meter, hvor det settes stort krav til godt design for å få funksjonelle badeplattformer på plass

 

Et godt råd: har du muligheten til testkjøring, bruk anledningen godt og bli kjent med båten!

 

 

Bilde: Daycruiser med badeplattformer akter

HVA SLAGS UTSTYR BØR DU SE ETTER I EN DAYCRUISER – HVA BØR DU FOKUSERE PÅ?

Kalesje. Kalesjen på en daycruiser, kontra en bowrider, brukes ofte i relasjon til overnatting og ofte lengre turer om sommeren. Da skaper du en flott og lun atmosfære inne i båten på kveldstid og på morgenen. Mange bruker også daycruiseren som «godværsbåt», men kalesjeløsningen på denne typen båter er ofte kjærkommen på begynnelsen av, og slutten av, sesongen.

Sjekk kalesjemulighetene på båtene du ser på og undersøk gjerne hvordan kalesjegarasjen fungerer. Et annet godt tips er å sjekke høyde under kalesjen, spesielt hvis du planlegger å bruke båten mye til tur og kommer til å ha kalesjen montert på kveldstid/natt. Det er alltid behagelig å ha god ståhøyde under kalesjen, og cockpiten vil virke mye større.

Lys. Mange daycruisere har i dag god belysning på dekk og i cockpit, og med introduksjonen av LED har både strømforbruk gått ned og lysstyrken gått opp. Allikevel kan det være greit å se etter hvilke løsninger produsenten har brukt. Inne i kabinen bør et godt taklys være plassert i senter av kabinen for å gi godt lys (husk at her skal du både stue bagasje og enkelt finne frem, og du skal kunne finne frem enkelt på kveldstid. Er det trinn ned i kabinen er det et pluss om disse er opplyst. Sjekk gjerne følgende:

  • Hvor mange lyspunkter har jeg og hvor sitter de?
  • Hvor betjener jeg lys i kabin, cockpit og på dekk?
  • Hvor sitter lysbryter for kabin (er den enkel å komme til for å slukke lyset på kvelden)?
  • Sjekk at båten har LED-belysning

Stueplass. Uansett om du skal bruke båten på dagsturer eller lengre turer er det viktig med god plass til bagasje. Her er det ofte forskjell på hvordan de ulike båtene løser dette. Har du en daycruiser på over 7 meter er det ofte et gulvområde i kabinen hvor du trår ned, og under sengene kan du finne stuerom. Sjekk gjerne om det er plass til noen bagger her, og hvordan funksjonen med åpning fungerer. Ser du etter daycruiser under 7 meter er det ofte flatt gulv i kabinen, dekket med puter/madrasser. Også under disse hender det at du finner stueplass for bagasje.

Se også etter skapløsninger om bord. Har jeg nok plass til håndklær, ekstra tøy, tallerkener og bestikk + glass? Du ønsker at det du trenger skal ha samme tilgjengelighet her som du er vant med hjemme, så let etter de smarte løsningene for oppbevaring.  Valgene du gjør her kan ofte være forskjellen på en rotete og ryddig plass på dekk.

Strøm. På mange daycruisere er det mulig å velge doble batterier, det vil si ett startbatteri og ett forbruksbatteri. Fordelen med å velge to batterier er at du vil alltid ha startbatteriet tilgjengelig og ikke påvirket av strømforbruket om bord. Det er spesielt nyttig på lengre turer, men det er viktig å huske at mange båter om sommeren går korte og hyppige turer og det er dermed begrenset tid til lading av batteriet under bruk. Dermed kan ekstra forbruksbatteri være en god forsikring også om du bruker båten på denne måten. Kjøleskuff, stereoanlegg med høytalere og lading av telefoner/tablets trekker strøm, og er dere mange om bord med behov for lademuligheter er det fint å ha det ekstra batteriet.

Tips: sjekk med leverandøren av båten du vurderer om du kan få båten levert med to batterier.

Sengeplasser. På samme måte som med stueplass, er det forskjeller på hvor mange sengeplasser du har om bord. Kikker du etter en daycruiser under 7 meter er det ofte soveplass til 2 personer og kanskje mulighet for å montere solseng på akterdekket for å sove der (under kalesjen i cockpit). Dermed kan en daycruiser på 6-7 meter ha plass til 3-4 personer. Skal du se på daycruiser fra 7-10 meter kan du også se etter stikkabin, plass i dobbeltseng i baugen og hvilken løsning du har på akterdekket for soving der. Har båten U-sofa eller stor L-sofa i cockpit er det oftere lettere å montere en større solseng som kan være behagelig å sove på. Noen tips her er:

  • Start alltid med å vurdere dine/deres behov for sengeplasser og bruken dere har av båten
  • Titt på kabinløsningen og se om den passer behovene dere har
  • Om mulig, besøk forhandler og test madrassene i de forskjellige båtene. Er det forskjellig komfort?

Bilde: Eksempel på kabin og soveplass i en daycruiser mellom 6 og 6,5 meter

Navigasjon. Nyere navigasjonsverktøy har gjort det sikrere å ferdes på sjøen. Skjermene har blitt større og enklere å lese av, selv med solen skinnende rett på displayet. De forskjellige daycruiserne leveres med ulike plottere, men et godt tips er å gjøre deg godt kjent med den plotteren du har. Du finner ofte gode instruksjonsvideoer på YouTube, eller på båtprodusentens hjemmesider. I 6-7 meterlange daycruisere er ofte dashbordet laget for én plotter, mens flere over 7 meter kan leveres med 2 plottere. Dermed kan du få mer oversikt til samme tid. Tenk igjennom hva slags bruk du har av båten, og se om du har behov for flere plottere. Tips: Husk at kartplotterne kun er et hjelpemiddel på sjøen, du bør ha god oversikt over sjømerkene og følg godt med på det som foregår rundt det når du kjører.

 

Daycruisere fra Sting